Gebruikte data
Wekelijks en later maandelijks werden duizenden Lifelines deelnemers gevraagd naar COVID-19, psychische klachten, leef- en werkomstandigheden en vele andere onderwerpen. Door deze herhaling en veelheid van de vragen hebben we nu een wereldwijd unieke verzameling gezondheidsdata voor onderzoek naar de lange termijn effecten van Corona. Uiteindelijk zijn er 31 vragenlijsten verstuurd tussen maart 2020 en oktober 2022. In totaal zijn er 1.035.028 vragenlijsten ingevuld. Op deze wijze is een uniek, grootschalig onderzoek gedaan naar de gevolgen van Corona binnen de algemene bevolking. De kracht van Lifelines en van het noordelijke corona-onderzoek is dat er al jarenlang gegevens zijn verzameld van de deelnemers. Daardoor krijgen we inzicht in de gezondheid voor, tijdens en na deze pandemie.

Afbeelding 1: De Corona Barometer
Betrokken organisaties
Methode en techniek
Er zijn tot op heden meer dan 50 verschillende studies uitgevoerd met het Lifelines corona onderzoek. Het onderzoek is zowel gebruikt voor identificatie van risicofactoren van het Coronavirus als voor monitoring en besluitvorming van beleid.
Worden mensen meer somber of angstig? Heeft dit effect op hun eetgedrag en gezondheid? Hoe raakt het hun dagelijkse leven, waaronder het werk? En wat voor effecten gaat dit op de langere termijn hebben?
Belangrijkste inzichten
Er zijn meer dan 30 wetenschappelijke publicaties die gebruik hebben gemaakt van het Lifelines corona onderzoek. Een greep uit de resultaten:
Over post COVID
Uit het onderzoek bleek dat 1 op de 8 mensen langdurig klachten houdt na COVID-19. Deze resultaten zijn op 6 augustus 2022 gepubliceerd in het vooraanstaande wetenschappelijke magazine The Lancet en hier te lezen.
Daarna is gekeken of groepen patiënten met bepaalde klachten konden worden onderscheiden, en wat de risicofactoren waren. We vonden vier groepen: de grootste groep had last van pijnlijke spieren, een tweede groep had reuk- en smaakverlies, een derde groep had meerdere klachten waaronder vermoeidheid, pijnlijke spieren en zware armen en/of benen, en de kleinste groep had klachten van pijn op de borst en ademhaling naast vermoeidheid en pijnlijke spieren. De resultaten van dit onderzoek zijn op 22 augustus 2023 gepubliceerd in het European Journal of Public Health en hier te lezen.
Zie https://www.actioncovid.nl/het-lifelines-onderzoek/
Over Covid en Beweging (Leefstijl)
https://www.kennisbanksportenbewegen.nl/?file=10292&m=1615530617&action=file.download
Over Covid en Mentale gezondheid/Eenzaamheid
https://nidi.nl/demos/hoe-de-covid-lockdowns-de-mentale-gezondheid-aantastten/
Beperkingen/aandachtspunten
- De data van het Lifelines Corona onderzoek kan aangevraagd worden via Lifelines.
-
Lifelines verleent data toegang voor onderzoek naar meer gezonde jaren.
Meer informatie
- De coronabarometer
- The Lifelines COVID-19 Cohort: a questionnaire-based study to investigate COVID-19 infection and its health and societal impacts in a Dutch population-based cohort | medRxiv
- Lifelines COVID-19 cohort: investigating COVID-19 infection and its health and societal impacts in a Dutch population-based cohort – PubMed
- Voor verdieping in de beschikbare data zie covq [Lifelines Wiki] of https://wiki.lifelines.nl/
- Voor meer relevante publicaties over het Lifelines Corona onderzoek Lifelines collection of publications | Lifelines Biobank
Contactpersoon: Ilse Broeders | i.m.broeders@lifelines.nl
Datasamenwerking/Organisatie(s): Lifelines, UMCG, Universtity of Groningen, Aletta Jacobs School of Public Health
Titel: Lifelines Corona Onderzoek (Lifelines Corona Research Initiative)