Om zicht te krijgen in de redenen van hoge jeugdzorgconsumptie in twee heel verschillende wijken in Emmen, is in samenwerking met Gemeente Emmen, de Greenwise Campus en de Datawerkplaats een cyclus data, duiden, dialoog en doen doorlopen. De analyses hadden het doel om een breed beeld van de wijk weer te geven, waarbij informatie van demografie zoals gezinssamenstelling en financiele situatie tot aan veiligheid in de wijk inzichtelijk is gemaakt. Als huidige vervolgstap vindt kwalitatief onderzoek plaats door met jongeren en jeugdhulpwerkers uit de wijk in gesprek te gaan over de uitkomsten van de wijkanalyses.
Onderzoeksvraag
Wat zijn de achterliggende factoren van de hoge jeugdzorgconsumptie in twee verschillende wijken in Emmen die demografisch afwijken van elkaar?

Afbeelding 1: Onderdeel van de wijkanalyse
Gebruikte data
- GGD Gezondheidsmonitor Jeugd, 2021
- Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2022, GGD’en, CBS en RIVM (bewerking o.b.v. SMAP-methodiek, RIVM).
- Centraal Bureau voor Statistiek (CBS), waaronder Kerncijfers wijken en buurten 2019, 2020, 2021, 2022
- Politie, 2022
- Vektis, 2021
Betrokken organisaties
Methode en techniek
Beschrijvende analyse (aantallen en percentages) met als doel om op gemeenteniveau en op wijkniveau een inzicht te geven in de demografische kenmerken, factoren die het risico op het ontwikkelen van problematiek bij kinderen vergroten, mentale gezondheid en zorggebruik. Het doel was een identificatie en input voor duidingssessies met jongeren en professionals.
Belangrijkste inzichten
In twee wijken in een gemeente zagen we een hoog jeugdzorggebruik en hoog GGZ gebruik (percentage declarerenden). Beide wijken zijn erg verschillend voor wat betreft de demografie, de mate waarin er sprake is van bepaalde risicofactoren op het ontwikkelen van problematiek bij kinderen en de mentale gezondheid. Deze kenmerken bieden geen verklaring voor het hoge jeugdzorggebruik en hoge GGZ gebruik, maar gaven wel aanleiding voor een wijkgerichte aanpak. Een wijkgerichte aanpak maakt het mogelijk om aan te sluiten bij de lokale situatie wat de effectiviteit van de aanpak vergroot.
Beperkingen/aandachtspunten
- Analyse op wijkniveau: Er is gebruik gemaakt van geaggregeerde data op wijk en gemeenteniveau waardoor het niet mogelijk was om data op persoonsniveau te koppelen (bijvoorbeeld koppeling Jeugdzorggebruik en ouders met mentale problematiek).
- De data is van verschillende jaartallen, dit maakt vergelijken van verschillende databronnen lastig.
- Het was niet altijd mogelijk om de juiste indicator te vinden waardoor we soms concessies moesten doen. Zo hebben we gebruik gemaakt van cijfers over aandeel gescheiden inwoners i.p.v. aandeel kinderen met gescheiden ouders)
- De cijfers van de GGD Gezondheidsmonitor op wijkniveau zijn wijkschattingen die berekend zijn door het RIVM. Op het moment dat de respons in een wijk erg laag is, wegen de voorspellende variabelen zwaarder mee. Het is niet bekend wat de respons per wijk is.
Contactpersoon: Tessa van Goor | tessa.van.goor@proscoop.nl
Datasamenwerking/Organisatie(s): Gemeente Emmen, Greenwise campus
Titel: Wijkverschillen en achterliggende redenen in jeugdzorgconsumptie