EEN EFFICIËNTE EN VERBONDEN AANPAK
Veel regio’s werken, mede door het Integraal Zorgakkoord (IZA), gelijktijdig aan dezelfde thema’s rondom data en gezondheid. Denk aan vergrijzing of mentale gezondheid. De juiste data, juist geïnterpreteerd, is het het beste startpunt voor iedere kansrijke interventie. Er is echter weinig afstemming tussen regio’s onderling. Dat leidt tot dubbel werk en daardoor inefficiënties. Vaak weet de ene regio niet wat de andere aan het ontwikkelen is – of al heeft ontwikkeld. Het ontbreekt aan een online plek om kennis, documentatie en technische oplossingen uit te wisselen.
BOUWBLOKKEN VAN EEN DATAWERKPLAATS

SAMENWERKING
In regionale datasamenwerkingen werken verschillende organisaties samen, vaak over domeingrenzen heen. We onderscheiden drie rollen: inzichtvragers (zij die een vraag hebben, datastewards (zij die de data beheren) en datascientists (zij die analyses uitvoeren). Samenwerking draait om afstemming, voortgang bewaken en resultaten delen, zodat iedereen efficiënter en met een helder doel kan werken. Kern van de samenwerking is de cyclus data verzamelen – betekenis geven – bespreken – actie ondernemen.

GOVERNANCE
Er moeten duidelijke afspraken zijn over het delen en beheren van data. Denk aan het opstellen van DPIA’s (Data Protection Impact Assessments) en verwerkersovereenkomsten. Dat is niet alleen een eenmalige taak; datastewards hebben ook doorlopende verantwoordelijkheden, zoals controleren of een aangevraagde analyse voldoet aan de afspraken in de DPIA. Of het maken van afspraken over wie verantwoordelijk is, wie toegang heeft en welke analysetechnieken gebruikt worden.

TECHNIEK
Dit gaat over het bouwen van de juiste infrastructuur voor data-analyse. Dit kan variëren van het kiezen van geschikte leveranciers en tools tot het ontwikkelen van systemen en het zorgen dat alle betrokken organisaties ermee kunnen werken.

ANALYSEVRAAGSTUKKEN
Dit gaat om het begrijpen van wat jij als organisatie nodig hebt om dit vervolgens om te zetten in concrete inzichten. Het begint met het duidelijk formuleren van de vraag, controleren of deze past bij de doelen, bepalen welke data nodig is en het eindigt met het opleveren van een bruikbaar informatieproduct. Samen met de inzichtvrager worden de resultaten geïnterpreteerd om vervolgens tot actie te komen.
DUURZAAM EN EFFECTIEF SAMENWERKEN
Het is de start van een duurzamere, effectievere manier van samenwerken.
NEEM CONTACT OP
Mail naar info@datawerkplaats.net of vul onderstaand contactformulier in.